Ce este grafica raster și la ce folosește?

Ce este grafica raster și la ce folosește

Ce este grafica raster și la ce folosește? – Grafica Raster, cunoscută și sub denumirea de grafică bitmap, reprezintă o formă de reprezentare a imaginilor digitale prin utilizarea unei grile de pixeli sau puncte color.

Fiecare pixel este o unitate de bază care compune imaginea și are propria sa culoare și poziție.

Puteți citi și articolul: ”Ce este grafica vectorială?

Aceasta se deosebește de Grafica Vectorială, unde imaginile sunt create folosind formule matematice pentru a descrie linii și curbe, fără a fi dependentă de rezoluție.

Cum funcționează grafica raster?

Într-o imagine raster, fiecare pixel este asignat unei culori specifice, creând astfel o imagine vizuală atunci când toate aceste puncte sunt afișate împreună.

Rezoluția imaginii este determinată de numărul de pixeli pe lungime și lățime.

O rezoluție mai mare înseamnă o imagine mai clară, dar și un fișier de imagine mai mare.

Utilizări ale graficii raster – Ce este grafica raster și la ce folosește?

1. Fotografie digitală:

Majoritatea fotografiilor digitale sunt în format raster.

Fiecare pixel capturează informații despre culoare și lumină, iar acestea sunt afișate într-un mod organizat pentru a crea o imagine.

2. Design grafic:

Programul de design grafic Photoshop, de exemplu, utilizează grafică raster pentru crearea și editarea imaginilor.

3. Jocuri video:

Grafica din jocurile video este adesea reprezentată sub formă de imagini raster, inclusiv texturi și elemente de fundal.

4. Site-uri web:

Elementele grafice ale site-urilor web, cum ar fi logo-urile și imagini de fundal, sunt adesea create sub formă de imagini raster.

5. Imprimare:

Imaginile care urmează a fi imprimate, cum ar fi afișele sau materialele publicitare, sunt adesea create în format raster cu o rezoluție mare pentru a asigura calitatea la imprimare.

6. Scanarea documentelor:

Scanelele de documente sunt, de asemenea, o formă de grafică raster, transformând documentele fizice în imagini digitale.

Ce este grafica raster și la ce folosește?

Cu toate acestea, un dezavantaj al graficii raster este pierderea calității la redimensionare, deoarece mărimea imaginii este fixată de numărul de pixeli.

Contrastând cu asta, grafica vectorială păstrează calitatea indiferent de dimensiune, dar este mai potrivită pentru imagini cu contururi clare și culori solide, și nu pentru fotografii sau imagini complexe.

Dacă ți-a fost util acest articol, aștept comentariul tău 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Vă putem ajuta?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.